Nuffnang Ads

Friday, 12 August 2011

Kuih keria made by mama

semalam.....mama sy telah pun merebus ubi bagi mnyedikan kuih keria...ha...kenal x kuih keria..bentuk cm kuih donut tpi kecik sedikit dan bahan2 jugak lain....tau kan..tau kan..eleh..msti uols tau...









dh siap dh digoreng oleh sy...bestkan...tapi blum disira dengan gula lgi....






keria



sedap btul kuih nie...tapi malangnya sy tidak boleh mkn kuih ini dengan kuantiti yg byk kerana kuih ini dibuat mnggunakan ubi...angin yg dibawa oleh kuih ini sangat la tidak tertahan oleh sy,sy tidak terthn menanggung sakit kpala...jika tidak,,pasti sy sudah mngunyah kuih ini dengan pantas sekali...dan mungkin juga membawa lari kuih ini kedalam bilik sy....









sesudah disira atau pun dimandikan kuih ini dengan air gula supaya rasanya lebih manis sedikit....







cubalah.....
pasti terpesona.....=)


4 comments:

Hafiz Ismi said...

Kuih Keria dgn Kuih Gelang adalah entiti yg sama ke? ke lain?
Keh.. keh..

nur idzatul mahfudza said...

hafiz ismi:

same la entity mereka..mungkin aset yang berlainan..ape yg sy cube ckp nie..mksd sy..panggilan jer lain kot..sedap glew kot..try lah..ask ur mom!!!

LyNn AnaLya said...

sedap sgt kuih ni..suka makan ;) tapi tak boleh mkn byk sbb manis.. nanti tak silap dpt penyakit pulak..hehe ;D

nur idzatul mahfudza said...

LYnn:

btul jugak tue lynn,kuih nie sdp sgt,my mom tk campurkn dengan tepung pun..just ubi n salutkn dengan tepung sikit2 supya tak hncur ble goreng...superman...eh bukan loh...super lembut lynn...